Drents Voedselbos Loket

Het Drents Voedselbos Loket is hét aanspreekpunt voor elke inwoner in Drenthe die interesse heeft in voedselbossen in Drenthe. Of je nou particulier bent, samen met de buurt een voedselbos wilt aanleggen, een coöperatie vormt, je (agrarisch) bedrijf wilt omvormen, werkt bij een overheid, natuur(beschermings/beheer) organisatie of bedrijf; je kunt met je vraag bij het loket terecht. Of je nou op zoek bent naar informatie over voedselbossen, bestemmingsplannen, beleid ten aanzien van voedselbossen of interesse hebt in de mogelijkheden om CO2 te compenseren; het Drents Voedselbos Loket helpt je verder.

Het Drents Voedselos Loket wordt bekostigd door de Provincie Drenthe, gemeenten in Drenthe en donateurs. Dit maakt het mogelijk dat je gewoon gratis antwoord krijgt op je vraag, je een basiscursus kunt volgen tegen een heel geringe eigen bijdrage en verdieping kunt zoeken met korting. Daarnaast werken we samen met Landschapsbeheer Drenthe om projecten tot uitvoering te brengen, IVN  Drenthe in informatie voor scholen en Natuur en Milieufederatie Drenthe als het gaat om het begeleiden van bewonersinitiatieven die samen duurzaam en blijvend toekomstbestendig initiatieven ontplooien die gericht zijn op het delen van voedsel en spullen. Voor mensen die wel graag mee willen doen, maar de eigen bijdrage niet kunnen bekostigen, biedt dit mogelijkheden. Neem dan vooral contact op!

Specifiek voor ambtenaren bij gemeentes, waterschappen en provincie is het loket om te adviseren en te ondersteunen bij vraagstukkend voedselbossen. Door kennis te delen en uit te wisselen hoe er in verschillende gebieden gekeken wordt naar voedslebossen en naar de relatie met natuurinclusieve landbouw, regeneratieve landbouw, natuurontwikkeling en agroforestry, ontstaat er een duidelijk beeld voor inwoners en initiatiefnemers. 

Cursussen, workshops, lezingen en masterclasses

Basiscursus ontwerp je voedselbos

Cursus Ontwerp je Voedselbos

Ben je nieuwsgiering naar wat een voedselbos is en hoe je het zelf kunt aanleggen? Heb je een eigen terrein of wil je met buurtgenoten of andere vrijwilligers samen een voedselbos starten? De vierdaagse basiscursus is bedoeld voor iedereen die plannen heeft om een voedselbos te gaan aanleggen in Drenthe.

Je krijgt zowel theoretische als praktische kennis waarmee je direct aan de slag kunt. Anderzijds heeft de cursus ook een persoonlijk karakter, door in te zoomen op jouw drijfveren. Waarom wil je een voedselbos starten. Zo draagt de cursus niet alleen bij aan het vergroten van jouw eigen kennis, maar ook aan uitwisseling en van elkaar leren.  Bij het maken van je ontwerp en plan help je elkaar en geef je elkaar tips.

 

€ 275,00

Voor inwoners van Gemeente Aa en Hunze, Assen, Coevorden, Emmen en Midden-Drenthe.

Woon je ergens anders? Dan ben je ook van harte welkom om mee te doen. 

 

Lees meer:

Masterclasses Voedselbossen

Masterclass

Ben je al enige tijd aan de slag met een voedselbos en ben je op zoek naar verbreding of verdieping van je kennis? De twee- of driedaagse masterclasses over specifieke onderwerpen zijn een mix van theoretische en wetenschappelijke kennisoverdracht en oefenen in de praktijk. De masterclasses worden gegeven door Martijn Aalbrecht, De Voedselboss.

In de Masterclass gezonde voedselbossen staat de relatie tussen een gezonde bodem en gezonde voeding centraal.  Je leert je onderzoeken en waarnemen hoe het met de gezondheid in jouw voedselbos gesteld is. Je leert o.a  plantsapanalyses uitvoeren en wat het nut daarvan is.

In de Masterclass Vermeerderen staan verschillende vermeerderingsprincipes centraal, oefenen we met enten, stekken en oculeren en leer je alles over het hoe en waarom van genetisch materiaal

De Masterclass Plantenkennis staat in het teken van soorten, families, cultivars en varieteiten. Waar komen de meest bijzondere cultivars vandaan en waar vind je die ene speciale kweker.

In alle masterclasses bezoeken we voedselbossen van deelnemers en is er aandacht voor jouw eigen plan, jouw voedselbos of jouw specifieke vragen. Onderzoek vindt altijd plaats in overleg met het voedselbos waar we te gast zijn, zodat ook zij kunnen profiteren en leren van deze masterclass.

 

Lees meer over de masterclass gezonde voedselbossen

Lees meer over de masterclass Plantenkennis

Lees meer over de masterclass Vermeerderen

Workshops

Praktisch de handen uit de mouwen steken kan in workshops. Daar leer je door te doen. Workshops duren meestal een halve tot een hele dag en worden soms ook in het weekend gegeven. In een workshop staat het doen centraal, maar krijg je ook informatie over de achtergrond. Workshops worden gegeven door professionals op een specifiek onderwerp.

In de workshop Enten leer je door te oefenen de kneepjes van het vak van kweker en zijn we te gast bij Ties Betjes van kwekerij De Vrolijke Noot.

In de workshop Water in een voedselbos staat hydroloog en cultuurtechnisch ingenieur Henk Post stil bij de beïnvloeding van bodem, grond- en oppervlaktewater. Wat is het nut van water vasthouden en waterafvoer en waar en waarom leg je een poel of wadi aan. In deze workshop plaatsen we een grodwaterpeilbuis en leer je kijken naar water op en onder je voedselbos.

In de workshop Schets je Voedselbos leert niemand minder dan Madelon Oostwoud dat iedereen kan tekenen. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een professionele schets van jouw eigen plan.

In de workshop Gildes leer je over samenwerking tussen bomen, struikenn en planten en leg je een boomspiegel aan. Deze workshop wordt in het najaar gegeven.

Lees meer over de workshop Enten

Lees meer over de workshop Waterhuishouding 

Lees meer over de workshop Schetsen 

Lezing

Wil je graag meer weten wat een voedselbos eigenlijk is? Denk je erover om met de buurt een voedselbos(je) aan te leggen? Wil je met je collega's doorpraten over de mogelijkheden voor voedselbossen in het onderwijs? Werk je bij de gemeente en wil je met collega's verkennen wat jullie beleid is op gebied van voedselbossen? Vraag dan een inleiding Voedselbossen aan.

Een inleiding is een interactief dagdeel waarin je de basisbeginselen van een voedselbos leert kennen en we tegelijkertijd inzoomen op de specifieke vragen die voor jullie spelen. Een inleiding kan bij jou in de organisatie, maar ook op locatie in / bij een voedselbos worden georganiseerd. Dan krijg je meteen een rondleiding.

 

Vraag hier een lezing aan