Drentse Voedselbossen

Workshop Gildes in een voedselbos

Voor iedereen die aan de slag wil met onderbegroeiing

Eigen bijdrage: € 65,00

Groeit er niets onder een noot?

Waarom zou je smeerwortel aanplanten? Wat doen bessenstruiken voor je appelboom?  

In deze workshop van een halve dag leer je alles over de samenwerking tussen bomen en hun onderbeplanting. Een prachtige workshop om je volgende stap in de aanplant te leren zetten.

Tijdens de workshop krijg je een afwisseling van theorie en praktijk. We gaan de princidepes van gildes leren kennen en de samenhang van de planten in de verschillende lagen en hun functies in een voedselbos.


En in de praktijk leggen we een boomspiegel aan in een bestaand voedselbos. Daarnaast leer je de verschillende planten kennen.


Deze unieke manier van boomspiegels opbouwen is heel geschikt in jonge voedselbossen. Op deze wijze worden de jonge bomen ondersteund in hun groei. Daarnaast leer je op een overzichtelijke manier meerdere lagen toe te voegen aan je voedselbos.

De workshop duurt van 9.00 tot 12.30. We behandelen de 2 grote boom gildes en zoemen in op de verschillende plant families,  hun nut in een voedselbos 

Voor wie?

De workshop is verdiepend en geeft je handvatten om in je eigen voedselbos aan de slag te gaan.  

Je hebt basiskennis over voedselbossen en bent begonnen met de aanleg van een voedselbos, eetbare tuin of eetbare elementen. Je hebt vragen over het beheer en onderhoud van je voedselbos  bedoeld voor iedereen die van plan is om een voedselbos aan te leggen in Drenthe.

Plantpakket

In de workshop planten we een aantal boomgildes in het voedselbos van onze gastvrouw en gastheer. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je eigen gilde thuis aan te leggen. Daarvoor hebben we, in samenwerking met Kwekerij Arborealis, 2 mooie pakketten samengesteld. Een gilde voor een fruitboom en een gilde voor een (wal)noot. Dit pakket kun je van te voren bestellen en zal op de dag van de workshop voor je klaar staan.

In de workshop zelf krijg je de gedetailleerde plantlijst, op basis waarvan je ook een eigen bestelling kunt doen. Dan krijg je ook de lijsten voor nog 3 andere gildes.

Wil je een pakket bestellen, dan kun je dat aangeven op je aanmeldformulier. 

 Nootgilde:

Goji bes Lycium barbarum

Zwarte Vlier (roze bloemen) Sambucus nigra 'Black Lace'

Olijfwilg Elaeagnus ebbingei 'The Hague'

Smalbladige Olijfwilg Elaeagnus umbellata 'Red Cascade'

Smalbladige Olijfwilg Elaeagnus multiflora 'Sweet Scarlet'

Kruipende Framboos Braam (zonder stekels) Rubus Tricolor

 

Fruitgilde:

Rode aalbes, rode bes (roze )Ribes rubrum (red) 'Pink Champagne'

Smeerwortel rode Symphytum 'Romanian Red'

Appelmunt Mentha suaveolens 'Bowles Apfelminze'

Grote bosaardbei Fragaria moschata

Chinees look Allium ramosum

Venkel Foeniculum vulgare

Wanneer en waar:

De workshop is gepland op zaterdag ochtend 21 oktober 2023.  

  • 9:00 aankomst
  • 9:30 Start programma 
  • 13:00 einde en optioneel aansluitend potluck lunch

De workshop wordt gegeven in het voedselbos 'de Hooyershoeve' in Koekange

Door wie wordt de workshop gegeven:

Bouwie Greenman

Bouwie heeft als oerboer en voedselbosspecialist jarenlange ervaring met het ontwerpen en aanleggen van voedselbossen.

Hij was 1 van de eerste studenten bij Wouter van Eckvan de 2 jarige voedselbos opleiding van Stichting Voedselbosbouw Nederland.

Tijdens workshop en de aanplant deelt hij graag zijn kennis over al het lekkers dat er in een voedselbos kan groeien, hij heeft een grote passie voor voedselbossen met een openbaar karakter, bv bij scholen, wijken, festivals of cursus centra.

Zowel zijn levende huis in zijn voedselbos als zijn levende douche dome zijn al meerdere keren in de landelijke media geweest. Hij experimenteert al 10 jaar met kweken van bomen, struiken en gewassen.

Monique Wijn

Monique is ontwerper van eetbaar landschap.

Je kan bij haar terecht voor ontwerp, aanleg, training en advies van voedselbossen, permacultuurtuinen, eetbare vijvers en eetbaar landschap algemeen.

Haar passie is om mensen en natuur bij elkaar brengen. Ze organiseert evenementen om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld een Noordelijke zadenmarkt in het voorjaar, ecodorpennetwerkweekenden en workshops eetbaar landschap.

Ze runt de online zaden winkel De Godin, eetbaar landschap.